Форум Всеукраїнської інтернет-олімпіади NetOI

На форумі обговорюються лише питання, пов'язані з олімпіадою

Ви не зайшли.

#1 Вчора 19:02:33

misterios
Олімпієць
Зареєстрований: 2025-03-04

Чи можна економити електроенергію завдяки бойлеру?

У сучасному світі питання енергозбереження стало особливо актуальним. Ми намагаємось оптимізувати витрати, шукаючи способи заощадити на щомісячних рахунках. Одним із таких шляхів може стати грамотне використання бойлера для нагріву води. Як не дивно, саме цей прилад за умови правильного підходу здатен допомогти знизити споживання електроенергії, навіть попри те, що сам по собі він є досить потужним споживачем.

Особисто я довго не звертав уваги на те, скільки електроенергії йде на підігрів води. Та коли встановив лічильник з зонним обліком, почав аналізувати витрати. Виявилося, що при перемиканні бойлера на нічний режим, коли тариф значно нижчий, можна економити десятки, а згодом і сотні гривень щомісяця. Також я звернув увагу, що велике значення має теплоізоляція самого бойлера — якісна модель довше зберігає тепло: https://gordonua.com/ukr/interesting/ja … 40907.html, тож не вмикається надто часто для повторного нагріву.

Ще одним дієвим рішенням виявилося встановлення температури не на максимум, а на комфортні 50–55 градусів. По-перше, це безпечніше. А по-друге, чим менше температура, тим рідше бойлер працює на повну потужність. Варто зазначити, що економія також залежить від того, як часто використовувати гарячу воду. Якщо родина невелика, то бойлер можна взагалі вимикати вдень і вмикати лише на кілька годин уночі.

Іншим важливим фактором є об’єм бака. Мій старий бойлер мав на 100 літрів, і це було надмірно. Коли я його замінив на модель з меншим об'ємом, результат не змусив себе чекати — споживання електроенергії значно зменшилось. Звісно, це не універсальне рішення для всіх, але, на мою думку, раціональний підхід до вибору і використання бойлера дійсно може допомогти зменшити навантаження на бюджет.

Поза форумом

Нижній колонтитул