На форумі обговорюються лише питання, пов'язані з олімпіадою
Ви не зайшли.
Сторінок: 1
Бойлер — це побутовий прилад, який забезпечує нас гарячою водою в будь-який час доби. Його принцип роботи доволі простий: холодна вода надходить у бак, де нагрівається за допомогою електричного нагрівального елемента. Коли температура досягає заданого рівня, термостат вимикає ТЕН, і вода залишається гарячою завдяки теплоізоляції корпусу. Я особисто ніколи не задумувався, скільки електроенергії витрачає мій бойлер, поки не отримав вкрай неприємний рахунок за світло. Це змусило мене детальніше вивчити, від чого залежить споживання енергії цим пристроєм.
На витрати електроенергії впливає декілька ключових факторів: https://expres.online/ctil-zhittya/skil … alnu-model. Перш за все — об’єм бака: чим більше води він здатен вмістити, тим більше енергії потрібно для її нагріву. Однак це ще не все. Тип теплоізоляції, технічний стан нагрівального елемента та навіть температура навколишнього середовища мають значення. Якщо, наприклад, бойлер встановлений у холодному приміщенні або має зношений шар ізоляції, то тепло швидше втрачається, і пристрій частіше вмикається для підігріву.
Не варто також забувати про звички користувачів. Часте відкривання крану з гарячою водою призводить до регулярного оновлення об’єму рідини в баку, яку знову потрібно гріти. Я на власному досвіді переконався, що звичайне зниження температури нагріву хоча б на кілька градусів може помітно скоротити споживання електроенергії, не знижуючи при цьому комфорту. Ще одним рішенням для економії стало встановлення таймера, який вмикає бойлер лише вночі — тоді, коли діє нічний тариф.
Сучасні моделі бойлерів часто мають додаткові функції, які дозволяють оптимізувати процес нагрівання води. Це може бути "розумне" керування, захист від перегріву, а також енергоощадні режими. Придбання такого пристрою стало для мене не лише зручністю, а й інвестицією в енергоефективність. Тепер я чітко розумію, як працює бойлер, і знаю, як зробити його використання більш економним.
Поза форумом
Сторінок: 1