Форум Всеукраїнської інтернет-олімпіади NetOI

На форумі обговорюються лише питання, пов'язані з олімпіадою

Ви не зайшли.

#1 2025-08-26 18:46:28

misterios
Олімпієць
Зареєстрований: 2025-03-04

У чому полягає головний недолік сухого ТЕНу?

Сухі Тени давно використовуються у побутових та промислових водонагрівачах завдяки своїй надійності та тривалому терміну служби. Їхня конструкція дозволяє уникнути прямого контакту нагрівального елементу з водою, що зменшує ризик утворення накипу та корозії. З першого погляду може здатися, що такий тип ТЕНу позбавлений будь-яких недоліків, але, як показує практика, це не зовсім так.

Головним мінусом сухого ТЕНу є повільніше нагрівання води порівняно з традиційними мокрими ТЕНами. Це пояснюється тим, що між нагрівальним елементом і водою є додатковий металевий або керамічний бар’єр, який захищає ТЕН, але водночас сповільнює передачу тепла. У моєму досвіді використання водонагрівачів із сухими ТЕНами показало, що навіть при великій потужності час нагріву може бути помітно довшим, особливо коли йдеться про великі об’єми води.

Ще одна особливість полягає у вартості. Сухі ТЕНИ зазвичай дорожчі за традиційні, що робить їх менш привабливими для бюджетних варіантів: https://poltava.to/news/79373/. Проте для мене особисто цей недолік перекривається зручністю експлуатації: менше проблем із накипом, менше потреби у обслуговуванні та довший термін служби агрегату.

Незважаючи на зазначені мінуси, я вважаю, що сухі ТЕНИ чудово підходять для тих, хто цінує надійність і хоче уникнути частих ремонтів. Важливо просто розуміти, що економія часу при нагріванні води тут не головна перевага, а швидкість нагріву може поступатися іншим типам. Тому, обираючи водонагрівач із сухим ТЕНом, я завжди враховую і цей фактор, щоб підібрати модель, яка максимально відповідає моїм потребам.

Поза форумом

Нижній колонтитул