На форумі обговорюються лише питання, пов'язані з олімпіадою
Ви не зайшли.
Вітаю всіх! Планую заміну старого газового котла в приватному будинку площею близько 120 кв.м. Хочу обрати сучасну модель, яка буде ефективною, надійною та економною в споживанні газу. Розглядаю варіанти як з турбонаддувом, так і звичайні. Важливо, щоб котел добре працював при низькому тиску газу, мав зрозуміле управління, захист від замерзання, а також можливість підключення до системи "розумний дім" у майбутньому.
На ринку зараз дуже багато брендів – Protherm, Ariston, Vaillant, Bosch, Viessmann, Navien, Ferroli… Очі розбігаються. Цікавить реальний досвід користування: які моделі себе добре показали, а яких краще уникати? Також цікаво почути, які виробники газових котлів найкращі на вашу думку? Заздалегідь вдячний за відповіді!
Поза форумом
Привіт! Маю подібний досвід – два роки тому міняв котел у своєму будинку (також близько 120 м²). Вибір зупинив на Vaillant turboTEC pro VUW – німецький виробник, досить популярний у нас. За цей час нарікань немає: працює тихо, стабільно запускається навіть при слабкому тиску газу, має захист від замерзання і зручне електронне управління.
Крім того, у нього високий ККД (понад 90%), а витрати газу стали відчутно менші, ніж у старого котла. Підключив через Wi-Fi модуль до системи управління будинком – все працює без збоїв. Також подобається, що сервіс і запчастини доступні.
З мого досвіду – які виробники газових котлів найкращі, то це німецькі бренди: Vaillant, Viessmann, Bosch. Вони дорожчі, але якість і довговічність виправдовують вкладення. Якщо бюджет обмежений – можна розглянути Protherm (це словацький бренд, належить тому ж концерну, що й Vaillant).
Поза форумом
У мене будинок трохи більший (150 кв.м), але можу поділитися своїм досвідом. Встановив Navien Deluxe Plus, і дуже задоволений. Це корейський котел, один із найбільш адаптованих до українських реалій – низький тиск газу, перепади напруги, коливання температури взимку. Працює стабільно вже третій опалювальний сезон.
Котел двоконтурний, гріє і воду, і опалення. Має повноцінний захист: від замерзання, перегріву, падіння тиску. Є пульт дистанційного керування. Витрата газу адекватна, не скажу, що прямо суперекономний, але точно не прожерливий.
Загалом я б сказав, що не завжди треба орієнтуватися лише на бренд. Важливо також враховувати сервіс у вашому регіоні, доступність запчастин і умови експлуатації, а також вибирати кращі газові котли 2025 року: https://vencon.ua/ua/articles/reyting-g … izvoditeli. У когось котел працює в ідеальних умовах, а в когось – на межі. Тому правильно підібрана модель із хорошою установкою – це вже половина успіху.
Поза форумом