Форум Всеукраїнської інтернет-олімпіади NetOI

На форумі обговорюються лише питання, пов'язані з олімпіадою

Ви не зайшли.

#1 Вчора 11:19:20

ugvuux
Олімпієць
Зареєстрований: 2024-10-16

Як швидко відновити руку після мастектомії та які вправи допомагають?

Минуло вже кілька тижнів після операції, а я досі не можу нормально підняти руку, вона наче чужа і постійно тягне в плечі. Дуже боюсь нашкодити собі або спровокувати набряк, тому боюся навіть зайвий раз поворухнутися без підказки. В інтернеті стільки різних порад, що я зовсім розгубилася і не знаю, з чого саме починати безпечну реабілітацію.

Поза форумом

#2 Вчора 11:20:12

dyyzoof
Олімпієць

Re: Як швидко відновити руку після мастектомії та які вправи допомагають?

Головне зараз не замикатися в собі і не давати руці просто висіти батогом, бо м’язи швидко атрофуються і потім розробляти буде вдесятеро боляче. Я почала робити елементарні рухи пальцями вже на другий день, хоча страх був неймовірний. Не чекайте, що воно само пройде, треба потроху пересилювати дискомфорт, інакше обмеження рухливості залишиться з вами на все життя.

Поза форумом

#3 Вчора 11:21:10

kceso
Олімпієць
Зареєстрований: 2022-11-21

Для успішного відновлення критично важливо уникати лімфостазу, тому руку не можна перевантажувати вагою, але розминка має бути регулярною. Починайте з простого стискання м’ячика та обертання кистями, а згодом переходьте до вправ ходіння пальцями по стіні вгору. Важливо стежити за поставою, бо через біль ми часто починаємо сутулитися на один бік, що тільки погіршує кровообіг у прооперованій зоні. Якщо з’являється сильне почервоніння або відчуття розпирання, треба негайно звертатися до реабілітолога. Також корисно робити легкий самомасаж від кінчиків пальців до плеча, щоб стимулювати відтік рідини. Ні в якому разі не робіть різких махів, усе має бути максимально плавно і без фанатизму.

Поза форумом

#4 Вчора 11:23:08

zokvas
Олімпієць

ugvuux написав:

Минуло вже кілька тижнів після операції, а я досі не можу нормально підняти руку, вона наче чужа і постійно тягне в плечі. Дуже боюсь нашкодити собі або спровокувати набряк, тому боюся навіть зайвий раз поворухнутися без підказки. В інтернеті стільки різних порад, що я зовсім розгубилася і не знаю, з чого саме починати безпечну реабілітацію.

Реабілітація після такої операції потребує системного підходу, і краще за все користуватися перевіреними медичними інструкціями. Повний перелік вправ та корисні рекомендації щодо способу життя https://www.lissod.com.ua/ua/contempora … ctektomii/ про це можна дізнатись на сайті лікарні ізраїльської онкології LISOD, де фахівці детально розписали кожен крок для пацієнток.
Там пояснюється, як правильно спати, як доглядати за шкірою та яких фізичних навантажень варто уникати в перші місяці. Працівники центру наголошують, що рання активність допомагає уникнути багатьох ускладнень з лімфовузлами. Головне виконувати все поступово і не ігнорувати сигнали свого тіла.
Якщо відчуваєте, що самі не справляєтесь, краще один раз проконсультуватися з їхнім реабілітологом, який поставить правильну техніку рухів. Це додасть впевненості та допоможе швидше повернутися до нормального ритму життя без постійного страху за руку. Пам’ятайте, що позитивний настрій та дисципліна у виконанні вправ роблять справжні дива.

Відредаговано zokvas (Вчора 11:23:34)

Поза форумом

Нижній колонтитул