На форумі обговорюються лише питання, пов'язані з олімпіадою
Ви не зайшли.
Підкажіть, будь ласка, яка оптимальна вага має бути у сокири-колуна для коління дров? Планую придбати інструмент для приватного будинку, де потрібно періодично заготовляти дрова для каміну та бані. У продажу бачу моделі вагою від 1,5 до 4 кг, і не можу визначитися, що краще вибрати. Зрозуміло, що чим важча сокира — тим більша сила удару, але ж працювати з нею теж складніше. Цікавить досвід користувачів: чи дійсно легший колун зручніший для частого використання, чи краще одразу брати важчий, щоб колоти великі поліна з меншою кількістю ударів? Також хотів би дізнатися, чи варто звертати увагу на матеріал руків’я — дерев’яне чи склопластикове?
Поза форумом
З мого досвіду, оптимальна вага сокири-колуна залежить від фізичних можливостей людини та типу деревини. Якщо дрова тверді, наприклад дуб чи граб, то краще брати важчий колун — близько 3–3,5 кг, бо тоді клин глибше входить у поліно і розколює його з першого-другого удару. Але якщо працювати довго, то така вага швидко втомлює руки. Для середніх навантажень, наприклад коління берези чи сосни, добре підходить 2,5 кг — це золота середина. Щодо руків’я, то склопластик зручніший і довговічніший, бо не боїться вологи, не тріскає і має меншу вібрацію при ударі. Я користуюсь Fiskars X25 уже третій рік — дуже задоволений, хоча спочатку здавався завеликим.
Поза форумом