На форумі обговорюються лише питання, пов'язані з олімпіадою
Ви не зайшли.
Підкажіть, будь ласка, яка оптимальна вага має бути у сокири-колуна для коління дров? Планую придбати інструмент для приватного будинку, де потрібно періодично заготовляти дрова для каміну та бані. У продажу бачу моделі вагою від 1,5 до 4 кг, і не можу визначитися, що краще вибрати. Зрозуміло, що чим важча сокира — тим більша сила удару, але ж працювати з нею теж складніше. Цікавить досвід користувачів: чи дійсно легший колун зручніший для частого використання, чи краще одразу брати важчий, щоб колоти великі поліна з меншою кількістю ударів? Також хотів би дізнатися, чи варто звертати увагу на матеріал руків’я — дерев’яне чи склопластикове?
Поза форумом
З мого досвіду, оптимальна вага сокири-колуна залежить від фізичних можливостей людини та типу деревини. Якщо дрова тверді, наприклад дуб чи граб, то краще брати важчий колун — близько 3–3,5 кг, бо тоді клин глибше входить у поліно і розколює його з першого-другого удару. Але якщо працювати довго, то така вага швидко втомлює руки. Для середніх навантажень, наприклад коління берези чи сосни, добре підходить 2,5 кг — це золота середина. Щодо руків’я, то склопластик зручніший і довговічніший, бо не боїться вологи, не тріскає і має меншу вібрацію при ударі. Я користуюсь Fiskars X25 уже третій рік — дуже задоволений, хоча спочатку здавався завеликим.
Поза форумом
Підтримую попереднього користувача — вага колуна має значення, але не менш важливо враховувати баланс і форму леза. Якщо ви не професійний лісоруб, то немає сенсу брати занадто важку сокиру, бо через пів години роботи руки просто «відвалюються». Для побутових потреб оптимальною вважаю вагу близько 2–2,7 кг. Такий інструмент дозволяє ефективно колоти середні поліна й при цьому не перевтомлює. Також зверніть увагу, щоб сокира мала протиковзке руків’я — це суттєво підвищує безпеку. Якщо шукаєте, де придбати якісний колун, раджу перевірений магазин https://artool.com.ua/budivelnyi-instru … ht-0275-ua. Там є широкий вибір сокир різної ваги та брендів, включно з Fiskars, Gränsfors Bruk і Topex.
Поза форумом